TEMSIG 2019 – AKUSTIČNE VAJE

Marca 2019 bo v Glasbeni šoli Domžale potekalo 48. državno tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije (TEMSIG 2019):

– 9. marec: FAGOT (I., II. in III. kategorija),

– 13. – 16. marec: FLAVTA (II. in III. kategorija). 

Tekmovanje bo potekalo v dvorani Acija Bertonclja. Tekmovalci imajo možnost akustične vaje v naslednjih terminih:

– ponedeljek, 18. 2., od 8.00 do 13.30,

– torek, 19. 2., od 8.00 do 13.30,

– sreda, 20. 2., od 8.00 do 11.30,

– petek, 22. 2., od 8.00 do 13.30,

– ponedeljek, 4. 3., od 8.00 do 13.30,

– torek, 5. 3., od 8.00 do 13.30,

– sreda, 6. 3., od 8.00 do 11.30,

– petek, 8. 3., od 8.00 do 11.00,

– ponedeljek, 11. 3., od 8.00 do 9.00,

– torek, 12. 3., od 8.00 do 11.30.

Vaje so možne le po predhodnem dogovoru. Za rezervacijo termina pokličite na telefonsko številko 01/724-14-19 vsak delovnik med 8. in 14. uro, ali pišite na neza.preseren@guest.arnes.si. Med tekmovanjem bodo možne le kratke akustične vaje (za uglasitev) pred začetkom vsake kategorije ter med pavzami.

TEMSIG 2019 – PREDTEKMOVANJA ZAKLJUČENA

 

Predtekmovanja so zaključena. Prav vsi naši tekmovalci so bili izvrstni – vsi so si priigrali uvrstitev na državni nivo tekmovanja.

Tako sta bili včeraj odlični tudi

flavtistka

AJDA KRIČAJ

in oboistka

NEŽA POTOČNIK.

Tega odličnega uspeha pa ne bi bilo brez njunih učiteljic

ANDREJE MARČUN KOMPAN

(Ajdina učiteljica)

in

JANE PAVLI PER

(Nežina učiteljica).

Brez odločne (in odlične) podpore našega pianista

MIHE NAGODETA,

pa tudi ne.

Zato prav vsem:

ČESTITKE!!!!

 

 

TEMSIG 2019 – PREDTEKMOVANJE


Torek (5. 2. 2019) je prinesel še en odličen podvig naših klarinetistov.  Na državno tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov – TEMSIG 2019 se je uvrstila

klarinetistka

Kika Szomi Kralj! 

Čestitke Kiki, učitelju

Dimitriju Ledererju

in pianistu

Mihi Nagodetu!

 

PS: Avtorica gornje fotke, na kateri je Kika z obema učiteljema, Dimitrijem in Miho, je Arven Šakti Kralj Szomi.

TEMSIG 2019 – PREDTEKMOVANJE SE NADALJUJE

V ponedeljek, 4. februarja 2019, so v Semiču naši klarinetisti nadaljevali zmagoviti pohod. Na predtekmovanju za državno tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov – TEMSIG 2019 se je

klarinetistka

Ula Pečnik

uvrstila na državno tekmovanje!!!

Čestitke Uli, učitelju

Dimitriju Ledererju

in pianistu

Mihi Nagodetu!

 

6. mednarodno tekmovanje za harmonikarje Ivan Rijavec

Na 6. mednarodnem tekmovanju mladih harmonikarjev Ivan Rijavec v Idriji so se naši učenci pod mentorstvom prof. Žana Legata izvrstno odrezali.

Zsuzsika Szomi Kralj: 95 točk, 1. nagrada

Jure Krč: 95 točk, 1. nagrada

Urban Žabkar: 90 točk, 2. nagrada

Vsem tekmovalcem in mentorju Žanu Legatu iskreno čestitamo!

TEMSIG 2019 – Predtekmovanje

V soboto in nedeljo (2.  in 3. februar 2019) smo začeli s predtekmovanjem za državno tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov – TEMSIG 2019.

V Novem mestu sta bila odlična

klarinetista

Gregor Banko

in

Klemen Mavčič.

Petčlanska žirija je enoglasno sklenila, da se oba uvrstita na državno tekmovanje.

Čestitke učitelju

Dimitriju Ledererju

in pianistu

Mihi Nagodetu!

Danes popoldne nadaljujemo z našo najmlajšo klarinetistko Ulo (kategorija 1.a) – tokrat v Kočevju.

 

Flavtistke GŠ Domžale na mednarodnem festivalu »Flavtistra«

V današnjem času so tekmovanja pravzaprav postala že življenjska norma, zato ni presenetljivo, da se tudi učenci glasbenih šol udeležujejo številnih tekmovanj. S tem seveda ni nič narobe, saj tekmovanja lahko pomembno vplivajo na motiviranost in napredek učencev, žal pa včasih dosežejo tudi nasprotni učinek.
Zadnji vikend v novembru pa v Kopru ni potekalo tekmovanje, temveč mednarodni festival »Flavtistra«, kjer mladi solisti flavtisti oz. komorne skupine nastopijo pred mednarodno žirijo vrhunskih flavtistov. Letos so komisijo sestavljali: Matej Zupan – Slovenija, Mario Caroli – Italija, Jasmine Choi – Koreja in Etni Molletones – Venezuela. Žirija je imela tokrat precej bolj prijetno nalogo, saj ji ni bilo potrebno navajati vrstnega reda uspešnosti nastopajočih in podeljevati točk, temveč je vsak član žirije nastopajočim podal pisno mnenje, kjer so opredelili njihova močna področja ter izpostavili lastnosti, ki bi se jih dalo še izboljšati oz. nadgraditi. Na tem mestu velja izpostaviti, da komisija pravzaprav ocenjuje svoja subjektivna doživljanja glasbe, in je zato ocenjevanje glasbe v primerjavi s športom, kjer je po navadi ključen čas ali pa število golov/košev, precej bolj abstraktno.
Omenjenega festivala so se letos udeležile tudi učenke GŠ Domžale, ki od letošnjega šolskega leta pod mentorstvom učiteljice Andreje Marčun Kompan muzicirajo v sekstetu flavt. Ajda Kričaj, Lana Bolta, Eva Majdič, Ema Presekar, Lucija Vehovec in Lana Slapal so prejele odlično mnenje žirije, kjer so vsi člani žirije poudarili odlično intonacijo in skupno igro. Učenke so se udeležile glasbenih delavnic in koncertov, ki so jih pripravili člani žirije. In če se pri tekmovanjih včasih zgodi, da učenci odhajajo domov kislega obraza, je Flavtistra poskrbela, da so učenke skupaj kakovostno preživljale svoj prosti čas, se tekom vadenja in igranja naučile sodelovanja ter prilagajanja, prav tako jih je nastop na festivalu še dodatno motiviral za vadenje, kar pa je najpomembneje – pri njih se je ljubezen do glasbe še poglobila.

Andreja Marčun Kompan, GŠ Domžale

Letno srečanje Društva klavirskih pedagogov Slovenije – EPTA

18. KLAVIRSKI DNEVI NA GLASBENI ŠOLI DOMŽALE

Glasbena šola Domžale je bila 16. In 17. novembra 2018 gostiteljica Klavirskih dni Društva klavirskih pedagogov Slovenije.

Letošnji Klavirski dnevi z naslovom #ustvarjam?@ustvarjam! so bili že osemnajsti po vrsti. Dvodnevno bogato dogajanje je ponudilo preplet nastopov učencev nižjih glasbenih šol, dijakov srednje in študentov akademske stopnje, predavanj, intervjujev, solističnih koncertov že uveljavljenih pianistov in v soboto zvečer celo filmsko predstavo z živo glasbeno spremljavo.

Med projekti šol se je prva predstavila Glasbena šola Domžale z nova, še nenatisnjeno zbirko našega učitelja, pianista in skladatelja Blaža Puciharja Klavirski Čarodej, ki je na odru zaživela kot glasbena pravljica.

Dijaki Glasbene šole Celje in I. gimnazije v Celju so izvedli glasbeno scensko delo Ožbi in kumulonimbus tamkajšnjega profesorja klavirja in skladatelja Davorina Dolinška. Kot pianist in interpret besedila je nastopil tudi bivši učenec GŠ Domžale Jure Juvan, sedaj dijak 3. letnika.

Učenci Glasbene šole »Risto Savin« Žalec so na dveh klavirjih ob sodelovanju solistov, komornega sestava, duhovitega pripovedovalca in učenk baleta izvedli priljubljen in popularen 14-stavčni Živalski karneval Camilla Saint-Saensa.

Svojevrsten je bil nastop učencev prof. Jasmine Pogačnik iz GŠ Kranj z naslovom Vsak po svoje. Navdušili so z idejami, ki so jih ob pomoči učiteljice oblikovali v smiselne glasbene zgodbe in jih opremili s posrečenimi projekcijami.

Študenti Akademije za glasbo v Ljubljani so izvedli Letne čase, cikel 12 skladb Petra Iljiča Čajkovskega. S tem so se spomnili 125. obletnice smrti skladatelja. Prisluhnili smo predavanjem naših kolegov Ilonke Pucihar Improvizacija: zakaj in kako ter Primoža Mavriča z naslovom Eksperimentiram in programiram-vadim ustvarjalno, zavestno in ciljno. Kako učence spodbujati k ustvarjalnosti in radovednosti, hkrati pa dosegati čim večji in hitrejši učinek pri »piljenju« že naučenih skladb, so teme, ki vedno iščejo nove in sveže rešitve.

Osrednje predavanje z naslovom Kako postati virtuoz poučevanja inštrumenta je pripravil Paul Harris, ugleden britanski glasbeni pedagog, klarinetist, skladatelj in pisatelj. Na zanimiv in slikovit način predstavlja temeljne dejavnike učnega procesa in lika učitelja inštrumenta, ki vabi k osmišljanju svojega dela v drugačni perspektivi in usmerja v razmislek.

Marjana Vajngerl je v predavanju Janko Ravnik in njegove tri ljubezni ustvarjanja-glasba, film in fotografija predstavila skladatelja, pianista, klavirskega pedagoga, fotografa in režiserja prvega slovenskega celovečernega filma. Zanimivo pripoved so dopolnile Ravnikove skladbe v izvedbi profesoric klavirja Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Najlepše nadaljevanje predavanja je bila predstavitev nemega filma Janka Ravnika V kraljestvu Zlatoroga iz leta 1931.

Na Klavirskih dnevih se zadnja leta predstavijo tudi učitelji, ki so v okolju šole organizatorice pomembno prispevali k njenemu razvoju in prepoznavnosti. Mila Živulovič je v pogovoru, ki ga je vodila Veronika Šarec, obudila spomin na svoje glasbene začetke v takrat novo ustanovljeni glasbeni šoli v Domžalah in kasnejše profesorje, ki so ji dali pomembno popotnico za poučevanje. S svojim predanim in srčnim načinom je znala navduševati mnoge generacije učencev klavirja, pa tudi drugih inštrumentov, ki jih je z izjemnim občutkom spremljala ob klavirju.

Namen letošnje Okrogle mize z naslovom EPTA-VČERAJ, DANES, JUTRI je bil obuditi spomine na začetke delovanja društva, ugotoviti, kakšno je naše mesto v mednarodnem okolju in na kratko začrtati nadaljnje delovanje.

Posebno doživetje Klavirskih dni vsekakor predstavljajo koncertni nastopi mladih in že uveljavljenih pianistov. Duo Scaramouche – Neža Koželj in Nadja Rus sta dobitnici številnih nagrad, trenutno študentki klavirskega dua na Akademiji v Gradcu. Na dveh klavirjih sta poustvarili Suito št. 1 op. 5 Sergeja Rahmaninova. Ob 75. obletnici smrti Rahmaninova je tudi Jure Goručan za svoj nastop izbral skladateljevo Sonato št. 2 v b molu op. 36.

Na sobotnem sklepnem koncertu dvodnevnega vsebinsko bogatega dogajanja se je v duhu rdeče niti Klavirskih dni – ustvarjalnosti – z Večerom klavirske improvizacije predstavil Jan Sever. Z nastopom v dveh delih nas je popeljal v svoje bogate zvočne svetove ali z njegovimi besedami: »kot če bi se od doma odpravili neznano kam, brez plana, brez kompasa…Kamor vas pač vodi pot (življenje)…Svobodno.«