POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

 POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA:

1. KAKO SE LAHKO VPIŠEM V GLASBENO ŠOLO DOMŽALE?

Za vpis v Glasbeno šolo Domžale je potreben uspešno opravljen sprejemni preizkus glasbenih sposobnosti.

2. ZAKAJ JE POTREBEN PREIZKUS GLASBENIH SPOSOBNOSTI?

Šola na žalost nima na voljo neomejenega števila mest. Glasbena šola Domžale spada v javno mrežo šol, ki se financira s strani Ministrstva za šolstvo, znanost in šport, ki tudi določa sistemizacijo. Kaj to pomeni? To pomeni, da šola sama ne more odpirati novih mest za učence, pač pa le-to določa pristojno ministrstvo.

3.  KDAJ BODO SPREJEMNI PREIZKUSI?

Letos bodo sprejemni preizkusi (za šolsko leto 2021/22) potekali predvidoma 21. in 22. maja 2021.

Termini sprejemnih  preizkusov bodo objavljeni tudi v lokalnih časnikih (Slamnik, Mengšan, Rokovnjač, Novice iz Moravške doline … ), na oglasni deski šole (Domžale, Mengeš, Brdo, Moravče) in na oglasnih deskah osnovnih šol našega šolskega okoliša.

4. ALI SE MORAM ZA OPRAVLJANJE SPREJEMNEGA PREIZKUSA PREDHODNO PRIJAVITI?

DA. V izogib gneči smo se tudi letos odločili za predprijavo. Ta bo mogoča na povezavi, ki bo po prvomajskih počitnicah 2021 objavljena na spletni strani šole.

ali

 • osebno: v tajništvu šole – vsak delovni dan do 15. maja 2021 med 10.00 in 12.00.

Po prijavi boste obveščeni o točnem času opravljanja preizkusa po e-pošti (ali po telefonu, če e-pošte ne uporabljate).

5. ALI SE MORAM ZA SPREJEMNI PREIZKUS POSEBEJ PRIPRAVLJATI?

Načeloma ne, saj je preizkus zastavljen tako, da preizkušamo posameznikov melodični in ritmični posluh. Mora pa vsak kandidat zapeti tudi pesmico, ki pa jo seveda lahko doma povadi pred prihodom.

6. KOLIKO STARI MORAJO BITI OTROCI ZA VPIS V GLASBENO ŠOLO?

Trajanje izobraževanja in priporočena starost (klik!)

7. ALI BO LETOS VPIS NA ODDELKU BRDO?

DA. Za prihodnje šolsko leto razpisujemo razred NGL na oddelku Brdo.

8. ALI BO LETOS VPIS NA ODDELKU  MORAVČE?

NE. Otroci, ki prihajajo iz tega okoliša in bodo opravili sprejemni preizkus (v Domžalah), bodo obiskovali pouk NGL-ja v Domžalah, pouk instrumenta pa na oddelku Moravče (če so prosta mesta in če se določeni instrument poučuje na oddelku). Ponovni vpis letnika NGL bo v naslednjem šolskem letu (bienalno).

9.KOLIKO STANE GLASBENA ŠOLA?

Prispevek za izobraževanje (instrument + nauk o glasbi) stane 25 evrov mesečno (10 mesečnih obrokov).

Programa glasbene pripravnice in predšolske glasbene vzgoje staneta 15 evrov mesečno (prav tako 10 mesečnih obrokov).

10. KAKO VEM, KDAJ NAJ OTROKA VPIŠEM V GLASBENO ŠOLO, DA NE BO “PREPOZNO”?

Pravilo številka 1 je –  Ne hitite preveč! Vsaka želja mora imeti svoj čas, da dozori. Motiviran otrok bo hitreje in bolje napredoval. Upoštevajte tudi, da leto dni v otrokovem razvoju lahko pomeni zelo veliko.

Pravilo številka 2 pa – Za mlajše učence imamo na voljo pouk Predšolske glasbene vzgoje, le-ta je prilagojen starosti otrok in počasi in na igriv način seznanja s svetom glasbe. V obdobju obiskovanja tega pouka boste skupaj z otrokom lahko sprejeli odločitev za nadaljnje šolanje.

11. ALI JE ZA GLASBENO PRIPRAVNICO IN PREDŠOLSKO GLASBENO VZGOJO TUDI POTREBEN SPREJEMNI PREIZKUS?

Ne.  Vpis v programa  predšolske glasbene vzgoje (otroci letnik rojstva 2016) in glasbene pripravnice (letnik rojstva 2015) bo  potekal v začetku junija 2021 preko elektronske prijave. Možen bo tudi vpis v tajništvu šole. Vpisujemo do zapolnitve prostih mest.

12. ALI STA PREDŠOLSKA GLASBENA ŠOLA IN GLASBENA PRIPRAVNICA POGOJ ZA VPIS?

Ne. Tudi učenci, ki so obiskovali pouk PGV in GP, morajo enako opravljati sprejemni preizkus in nimajo nobene prednosti pred tistimi, ki tega pouka niso obiskovali.

ČE NA VAŠA VPRAŠANJA NISMO ODGOVORILI, NAM TO POVEJTE (s klikom na povezavo zelene barve!).

8 odzivov na “POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA”

 1. Spoštovani,
  moj sin je lansko leto uspešno opravil sprejemni izpit iz trobente vendar ni bil sprejet, ker je bilo premalo mest. Mora letos ponovno opravljati sprejemne izpite.
  Hvala za odgovor.
  Sabina

 2. Pozdravljeni. Smo iz Moravč, hčerka pa hodi v OŠ v Ljubljano (Montessori). Zanima nas, če se torej lahko vpiše v GŠ Domžale?
  Ker bo letos oddelek tudi v Moravčah me zanima, če bo na tej lokaciji možnost violine?

 3. Zadeva: Oddelek Moravče

  Pozdravljeni!

  Glasbena šola Domžale pokriva veliko območje petih občin. Z oddelki se skušamo približati otrokom in staršem, da jim je obiskovanje pouka lažje, je pa vse stvar dogovora.
  Oddelka violine v Moravčah tudi v prihodnjem šolskem letu ne predvidevamo, zato ima vaša hčerka možnost obiskovanja pouka violine v Domžalah ali v Mengšu. Prihodnje leto bo sicer vpisan razred nauka o glasbi v Moravčah, vendar bi vam verjetno bolj ustrezalo, da bi našli neko kombinacijo obeh predmetov bodisi v Domžalah bodisi v Mengšu. Torej: Seveda ni nujno, da obiskuje pouk NGL-ja v Moravčah.

  Lep pozdrav,
  Andreja Humar

 4. Zadeva: Ponovno opravljanje sprejemnega izpita

  Pozdravljeni!

  Žal je tako, da je naša šola zelo omejena glede vpisnih mest. Vaš sin je lani sprejemni izpit uspešno opravil, vendar se kljub temu ni mogel uvrstiti v razred. V novem šolskem letu vse te otroke vpišemo na listo čakajočih in jih vpišemo v primeru, da se kakšen od vpisanih učencev izpiše. Uspešno opravljeni preizkus tako velja za eno celo šolsko leto. To torej pomeni, da naj vaš sin pride ponovno na preizkus v letošnjem maju, saj mu lanski že opravljeni “velja” do konca letošnjega šolskega leta.
  Lep pozdrav,
  Andreja Humar

 5. Pozdravljeni,

  moja hcerka bi samo pela.. tega pri vas ni? samo igranje na glasbila?

  hvala in lp

 6. Zadeva: Vpis na petje

  Spoštovani!

  Seveda imamo na šoli tudi program petja (in zraven tudi nauka o glasbi). Namenjen pa je starejšim, saj gre za pouk klasičnega petja, za katerega je potrebno, da je glas že mutiral. Za dekleta je priporočena starost za vpis med 17 in 24-imi leti, za fante med 18 in 24-imi leti.
  Lepo vas pozdravljam,
  Andreja Humar

 7. Smo iz občine Dol pri Ljubljani,ali je kakšna možnost za vpis na vašo šolo,hči se uči klavir pa nam logistično bolj ustreza.Hvala.lp

 8. Zadeva: Šolski okoliš

  Spoštovani!

  Občina Dol pri Ljubljani res ne spada v naš šolski okoliš, zato otrok načeloma ne vpisujemo.
  Lepo vas pozdravljam,
  Andreja Humar

Komentiranje zaprto.