Letno srečanje Društva klavirskih pedagogov Slovenije – EPTA

18. KLAVIRSKI DNEVI NA GLASBENI ŠOLI DOMŽALE

Glasbena šola Domžale je bila 16. In 17. novembra 2018 gostiteljica Klavirskih dni Društva klavirskih pedagogov Slovenije.

Letošnji Klavirski dnevi z naslovom #ustvarjam?@ustvarjam! so bili že osemnajsti po vrsti. Dvodnevno bogato dogajanje je ponudilo preplet nastopov učencev nižjih glasbenih šol, dijakov srednje in študentov akademske stopnje, predavanj, intervjujev, solističnih koncertov že uveljavljenih pianistov in v soboto zvečer celo filmsko predstavo z živo glasbeno spremljavo.

Med projekti šol se je prva predstavila Glasbena šola Domžale z nova, še nenatisnjeno zbirko našega učitelja, pianista in skladatelja Blaža Puciharja Klavirski Čarodej, ki je na odru zaživela kot glasbena pravljica.

Dijaki Glasbene šole Celje in I. gimnazije v Celju so izvedli glasbeno scensko delo Ožbi in kumulonimbus tamkajšnjega profesorja klavirja in skladatelja Davorina Dolinška. Kot pianist in interpret besedila je nastopil tudi bivši učenec GŠ Domžale Jure Juvan, sedaj dijak 3. letnika.

Učenci Glasbene šole »Risto Savin« Žalec so na dveh klavirjih ob sodelovanju solistov, komornega sestava, duhovitega pripovedovalca in učenk baleta izvedli priljubljen in popularen 14-stavčni Živalski karneval Camilla Saint-Saensa.

Svojevrsten je bil nastop učencev prof. Jasmine Pogačnik iz GŠ Kranj z naslovom Vsak po svoje. Navdušili so z idejami, ki so jih ob pomoči učiteljice oblikovali v smiselne glasbene zgodbe in jih opremili s posrečenimi projekcijami.

Študenti Akademije za glasbo v Ljubljani so izvedli Letne čase, cikel 12 skladb Petra Iljiča Čajkovskega. S tem so se spomnili 125. obletnice smrti skladatelja. Prisluhnili smo predavanjem naših kolegov Ilonke Pucihar Improvizacija: zakaj in kako ter Primoža Mavriča z naslovom Eksperimentiram in programiram-vadim ustvarjalno, zavestno in ciljno. Kako učence spodbujati k ustvarjalnosti in radovednosti, hkrati pa dosegati čim večji in hitrejši učinek pri »piljenju« že naučenih skladb, so teme, ki vedno iščejo nove in sveže rešitve.

Osrednje predavanje z naslovom Kako postati virtuoz poučevanja inštrumenta je pripravil Paul Harris, ugleden britanski glasbeni pedagog, klarinetist, skladatelj in pisatelj. Na zanimiv in slikovit način predstavlja temeljne dejavnike učnega procesa in lika učitelja inštrumenta, ki vabi k osmišljanju svojega dela v drugačni perspektivi in usmerja v razmislek.

Marjana Vajngerl je v predavanju Janko Ravnik in njegove tri ljubezni ustvarjanja-glasba, film in fotografija predstavila skladatelja, pianista, klavirskega pedagoga, fotografa in režiserja prvega slovenskega celovečernega filma. Zanimivo pripoved so dopolnile Ravnikove skladbe v izvedbi profesoric klavirja Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Najlepše nadaljevanje predavanja je bila predstavitev nemega filma Janka Ravnika V kraljestvu Zlatoroga iz leta 1931.

Na Klavirskih dnevih se zadnja leta predstavijo tudi učitelji, ki so v okolju šole organizatorice pomembno prispevali k njenemu razvoju in prepoznavnosti. Mila Živulovič je v pogovoru, ki ga je vodila Veronika Šarec, obudila spomin na svoje glasbene začetke v takrat novo ustanovljeni glasbeni šoli v Domžalah in kasnejše profesorje, ki so ji dali pomembno popotnico za poučevanje. S svojim predanim in srčnim načinom je znala navduševati mnoge generacije učencev klavirja, pa tudi drugih inštrumentov, ki jih je z izjemnim občutkom spremljala ob klavirju.

Namen letošnje Okrogle mize z naslovom EPTA-VČERAJ, DANES, JUTRI je bil obuditi spomine na začetke delovanja društva, ugotoviti, kakšno je naše mesto v mednarodnem okolju in na kratko začrtati nadaljnje delovanje.

Posebno doživetje Klavirskih dni vsekakor predstavljajo koncertni nastopi mladih in že uveljavljenih pianistov. Duo Scaramouche – Neža Koželj in Nadja Rus sta dobitnici številnih nagrad, trenutno študentki klavirskega dua na Akademiji v Gradcu. Na dveh klavirjih sta poustvarili Suito št. 1 op. 5 Sergeja Rahmaninova. Ob 75. obletnici smrti Rahmaninova je tudi Jure Goručan za svoj nastop izbral skladateljevo Sonato št. 2 v b molu op. 36.

Na sobotnem sklepnem koncertu dvodnevnega vsebinsko bogatega dogajanja se je v duhu rdeče niti Klavirskih dni – ustvarjalnosti – z Večerom klavirske improvizacije predstavil Jan Sever. Z nastopom v dveh delih nas je popeljal v svoje bogate zvočne svetove ali z njegovimi besedami: »kot če bi se od doma odpravili neznano kam, brez plana, brez kompasa…Kamor vas pač vodi pot (življenje)…Svobodno.«