POVABILO K OGLEDU KONCERTA OB 200-LETNICI JAVNEGA GLASBENEGA ŠOLSTVA

Na RTV SLO 2 si lahko v soboto, 18. 4. 2020, ob 12.40 ogledate posnetek slavnostnega koncerta ob 200 letnici slovenskega javnega glasbenega šolstva. Nastopili so trije simfonični orkestri, orkester glasbenih šol, srednjih šol in konservatorijev ter Akademije za glasbo, dirigiral je Simon Krečič.

Iz utemeljitve visokega državnega odlikovanja »Srebrni red za zasluge«, ki ga je o tem dogodku prejela Zveza slovenskih glasbenih šol iz rok Predsednika Republike Boruta Pahorja.

»…Slovensko glasbeno šolstvo je dragocen del slovenskega šolstva, ima spoštljivo dvestoletno tradicijo, je dobro organizirano ter s svojim sistematičnim, strokovnim in predanim delovanjem ohranja in uveljavlja slovensko glasbeno identiteto, spodbuja našo glasbeno ustvarjalnost, izobražuje ljubiteljske glasbenike in baletnike, pa tudi vrhunske umetnike.
…Dvestoletnica ustanovitve prve slovenske glasbene šole je priložnost za globok poklon izvrstni tradiciji slovenskega glasbenega šolstva, glasbenim pedagogom in Zvezi slovenskih glasbenih šol, ki s svojim predanim delom prispeva k razvoju slovenske kulture in glasbenega ustvarjanja«.