Z GLASBENO NA KONCERT v slovensko filharmonijo!

Slovenska filharmonija s svojimi izvrstnimi glasbenimi dogodki skrbi tudi za najmlajše poslušalce, saj nas vabi v svoj glasbeni dom z DRUŽINSKIM ABONMAJEM. Sobotni dopoldanski koncerti so po vsebini in trajanju prilagojeni otrokom, hkrati pa zanimivi tudi za odrasle spremljevalce.

Filharmoničnemu vabilu se je odzvala tudi Glasbena šola Domžale in zakupila celo vrsto sedežev, ki jih bomo vse leto z veseljem zasedali učenci glasbene pripravnice in njihovi mentorici Laura Medved Šemrov in Veronika Šarec.

Tako smo se 1. oktobra dopoldne s prvo skupino učencev z oddelka Mengeš polni veselja in pričakovanj odpravili z avtobusom v belo Ljubljano. Seveda smo se na veliki dogodek prej ustrezno pripravili. Naučili smo se zbranega poslušanja, preučili koncertni bonton in se na dan dogodka tudi praznično/koncertno oblekli. Po deževni noči nas je zjutraj pozdravilo sonce in nam polepšalo sprehod po Ljubljani, na katerem smo si ogledali tudi Plečnikovo arhitekturo, Prešernov spomenik, železniško postajo, Tromostovje in se sprehodili po nabrežju Ljubljanice. Trg pred Filharmonijo je bil čisto primeren prostor za malico, polna dvorana mladine pa navdušujoča in spodbudna, da nas čaka odličen koncert. Vsem v dvorani smo pokazali, kako se zbrano posluša in nastopajoče nagradi z aplavzom v ravno pravem trenutku. Navdušeni nad odličnimi glasbeniki, čudovito orkestralno glasbo in zabavnimi trenutki v družbi pripovedovalca Francija Krevha smo se v Domžale vrnili, ko je bil čas za pozno kosilo in so nas starši že nestrpno čakali. Ker smo se imeli zelo lepo, smo sklenili, da se v Slovensko filharmonijo še vrnemo, tudi v družbi staršev. O tem govorijo tudi izjave učencev in njihovih staršev po dogodku:

Ula pravi, da je bilo super. Da ji je bila najljubša trobenta in harmonika 🙂

Anže: V filharmoniji mi je bilo všeč. Najlepše so zvenele violine, videl pa sem tudi ogromno violino 😊 Na poti nas je pozdravil tudi noj.

Kaja: Najboljši izlet na svetu. Najbolj super dan!

Ažbe je rekel, da je bilo luštno

Vita: Sobota je bila zelo razburljiva! Prvič sem šla z avtobusom v Ljubljano, saj nas je Veronika povabila na koncert. In kaj vse smo doživeli! Videli smo kup glasbil – klavir, rog, violine, kontrabas … Meni je bila najbolj všeč prečna flavta, ki jo želim igrati tudi sama. Tako zbrano sem poslušala, da sem po koncu komaj dočakala malico. Upam, da nas bo Veronika še kdaj povabila na potep.

Veronika je bila nad obiskom filharmonije navdušena, najbolj pa so ji bile všeč flavte. Rekla je, da je bila taka lepa glasba, da je vmes malo zaspala 🙂 Prav tako ji je bila zanimiva pot v Ljubljano in nazaj. Hvala!

Tajda: Všeč mi je bilo, da sem se malo naučila o glasbilih. Vesela sem, da nisem rabila iti do Ljubljane peš 🙂 Všeč mi je bil pisalni stroj in da so bili nastopajoči tako zelo urejeni. 

Maks pravi: “Všeč mi je bil rock in pisalni stroj, ki je delal pa pa pa pa pa pa pa pa pink!”

Kaj pa na obisk koncerta pravijo starši?

Veseli me, da je Veronika “zbrala pogum” in otroke odpeljala na svojevrstno glasbeno doživetje. Ko je Vita doma navdušeno razlagala, da so na koncertu igrali na pisalni stroj, sem bila že prepričana, da so otroci namesto v filharmonijo pomotoma zavili v kakšen muzej. 🙂 Hvala za nepozabne spomine, ki bodo še dolgo ostali v malih otroških glavah.

Starša praviva, da sva zelo hvaležna za izkušnjo in izlet za otroke in razmišljava, da bi še kdaj kot družina odšli v filharmonijo.

Zdi se mi, da te izkustvene aktivnosti res bogatijo naše otroke. Žal s partnerjem nimava zelo izrazitega čuta za glasbo, zato nama je še toliko bolj dragoceno, da otroci dobijo čim več takšnih izkušenj. Za vaš trud sva res hvaležna.

Menim, da so tovrstne izkušnje za otroka dragocene. Čeprav včasih s težavo gredo in se ločijo od nas staršev, ugotovijo, da je bilo super, ko pridejo nazaj. Vesela sem, da je Glasbena šola Domžale to omogočila, saj to ni samoumevno in me veseli dodatna volja učiteljice Veronike, da je to speljala na dan, ko bi bila drugače prosta. Vse pohvale.

Avtorici fotografij sta Darja Tisu Štravs (fotografije glasbenikov na odru) in Veronika Šarec.

Več o koncertih Družinskega abonmaja pa lahko priklikate na spletni strani Slovenske filharmonije.